Actueel nieuws

Corona grijpt nu ook in Nicaragua om zich heen

2 juni 2020 - Het aantal formele coronagevallen in Nicaragua is gestegen tot 1.118 en het aantal doden tot 46. Burgerorganisaties hebben het echter over meer dan 4.000 besmettingen en bijna 1.000 doden. Er is namelijk ook een categorie patiënten met longontsteking.
De roep om een lockdown neemt toe. Gezondheidsinstellingen, werkgevers en inwoners pleiten voor een vrijwillige quarantaine van vier weken en sommige bedrijven, zoals Pizza Hut, hebben hun deuren al gesloten. Het is opvallend dat de samenleving meer verantwoordelijkheid neemt voor het tegengaan van de verspreiding van het virus dan de Nicaraguaanse overheid. Een oproep van medici stelt: "Wij zijn allen potentiële besmettingshaarden, blijf dus thuis, met jouw steun kunnen we de pandemie controleren."
De Panamerikaanse Gezondheidsorganisatie bevestigt dat Nicaragua zich niet houdt aan de internationaal voorgeschreven en erkende maatregelen. Een aantal voormalige gezondheidsministers heeft hun zorgen geuit en deze worden gedeeld door internationale organisaties. Nicaragua doet niet genoeg aan het tegengaan van het virus, verstrekt te weinig beschermingsmiddelen aan medisch personeel en is niet transparant in de communicatie.
In heel Latijns Amerika is de pandemie groeiende. De WHO pleit voor extra aandacht aan de regio. Het gaat momenteel om een miljoen ziektegevallen en meer dan 50.000 doden (bron: diverse artikelen in la Prensa).

27 mei 2020 - Nicaragua kan het coronavirus niet langer negeren. Er bereiken ons berichten van veel meer gevallen en doden in het land, ook in Matagalpa. De krant la Prensa beschrijft de situatie in de editie van gisteren:

Lees meer...

Ook Fumdec wapent zich tegen corona

fumdec maritza met mondkapje6 mei 2020 - Van Maritza Rodriguez, directeur van het kredietprogramma van Fumdec, ontvingen wij dit bericht:

"Gegeven de pandemie die we allemaal doormaken en wetende dat preventie de beste remedie is, hebben wij besloten om voorlichtingspraatjes te geven, gericht op onze cliënten en op de klanten van onze cliënten. We besteden aandacht aan de manier waarop de vrouwen zich moeten beschermen én waarop ze hun klanten moeten beschermen. Elke maandagochtend, als de vrouwen hun kredieten komen afbetalen, en elke maandagmiddag,als vrouwen nieuwe kredieten komen opnemen, verzorgen we deze praatjes. Ook aan nieuwe cliënten en geïnteresseerden geven we deze informatie. Lees meer...

Verklaring maatschappelijke organisaties Midden-Amerika

saludenlasmanos17 april 2020 - Het Midden-Amerikaanse Comité voor de Promotie van de Gemeenschappelijke Gezondheidszorg, waar een van onze partners, de Movimiento Comunal, aan deelneemt, heeft een verklaring gepubliceerd naar aanleiding van de coronacrisis. Dit Comité bestaat sinds 1975 en pleit voor een openbare, universele, integrale, gratis beschikbare en gelijkwaardige zorg.

De pandemie baart het Comité zorgen. In de relatief arme Midden-Amerikaanse landen zijn de voorzieningen niet al te best. Daarnaast zijn er in diverse landen maatregelen genomen die voor problemen zorgen. Denk aan de maatregel om thuis te blijven, terwijl grote groepen mensen van dag tot dag leven om een inkomen of eten bij elkaar te scharrelen. Of het advies om handen te wassen, terwijl lang niet iedereen toegang tot water heeft. Ook is het Comité kritisch op het lenen van extra geld door de Midden-Amerikaanse overheden, wat de schuldenlast van de betreffende landen alleen maar verder verzwaart.

Lees meer...

Ons Comité in actie ter preventie van corona

CMV corona3 april 2020 - Onze partnerorganisatie, het Comité Mano Vuelta in Matagalpa, deed een beroep op ons voor de financiering van banners met informatie, schoonmaaksets en handwasvoorzieningen voor 14 zusterscholen. Zij zien het als hun taak om bij te dragen aan het welzijn van de bevolking, zeker in tijden van crisis.
In tijd van drie dagen hebben ze, in overleg met de Ministeries van Onderwijs en van Gezondheidszorg, een lijst met spullen gemaakt, inkopen gedaan, banners laten maken en alles rondgebracht en overhandigd.
De meeste scholen hadden vanuit de overheid helemaal geen informatie of materiaal ontvangen, terwijl docenten en ouders zich wel degelijk zorgen maken om hun gezondheid en die van hun kinderen. De belangrijkste boodschap is dan ook: Was je handen!

Lees meer...

Jaarverslag 2019

Ons jaarverslag 2019 is verschenen en staat online op deze website. Als je hier klikt, kun je het openen en lezen. De jaarrekening 2019 kun je hier openen.

Onderwijsreis gaat niet door

16 maart 2020 - De onderwijsreis, die stond gepland voor de periode 10-30 april, kan vanwege het corona-virus niet doorgaan. Alle betrokkenen zijn natuurlijk erg teleurgesteld. We hopen dat de reis volgend jaar wel door kan gaan.

In Nicaragua is inmiddels ook het eerste corona geval gemeld...

Vriendenavond

amigosOnze vriendenstichting - Amigos de Matagalpa - organiseert op dinsdag 17 maart een informatieve en gezellige ontmoetingsavond.

De avond is speciaal bedoeld voor de “Amigos” (vrienden en vriendinnen) van de Stedenband Tilburg-Matagalpa. Daarnaast is iedereen uitgenodigd die met de Amigos en de vrijwilligers van de stedenband wil kennis maken.
Het programma is een mix van informatie en ontmoeting, afgewisseld met muziek, die wordt verzorgd door de bekende Tilburgse troubadour John Meulendijks.

De avond vindt plaats bij Raakveld, Koestraat 113 in Tilburg. Het start om 20 uur, de inloop is vanaf 19.30 uur.
Van harte welkom, maar wel graag aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Vernieuwde website

februari 2020

De geheel vernieuwde website van de stedenband is in de lucht! We horen graag je reactie...

Agenda

Activiteiten liggen stil - steun onze projecten!

Bijna al onze activiteiten liggen ivm de coronacrisis stil. Die activiteiten vinden immers met name plaats op scholen en op evenementen in de stad.
Er wordt wel gewerkt aan een nieuwe ¡Cómo No! en in Matagalpa lopen de meeste projecten ook door. Binnenkort gaan we ons bezinnen op nieuwe activiteiten die corona proof zijn.

Wij kunnen momenteel dus minder makkelijk geld inzamelen. We staan niet op de Kermis, niet op de Boekenmarkt en er zijn geen sponsorlopen op de scholen. Gelukkig staat er voor onderwijsprojecten nog een bedrag gereserveerd, maar het is – zeker nu – ook belangrijk dat de economie in Matagalpa blijft draaien en dat kleine ondernemers een inkomen houden. Daarvoor draaien onze projecten microkrediet bij Fumdec en trainingen voor koffieboeren bij de UCA.

Steun een van deze projecten! Maak uw gift over op bankrekening NL53 RABO 0170 2385 63 t.n.v. Stedenband Tilburg-Matagalpa te Tilburg o.v.v. 'Fumdec' of 'UCA'. Of druk bovenaan deze pagina op de knop DONEER NU. ¡Muchas gracias!

Zondag 27 sept Koffiegroep op Dwalerij

Met een kraam vol koffie-info staan wij op de Dwalerij in het Tilburgse Dwaalgebied (Noordstraat en Nieuwlandstraat). Van harte welkom!

Zondag 6 sept Rozenactie Tilburg Ten Miles

rozenactie2Ze zijn niet weg te denken bij de Tilburg Ten Miles: onze prachtige rozen!

Je bepaalt zelf wat je er voor wilt geven en je kunt jouw loper er blij mee maken. De opbrengst gaat naar koffieboeren in Matagalpa.

Wil je ook rozen aan de man/vrouw brengen? Mail ons dan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Cadeau-idee

vogeltjesOnze Nica-vogeltjes worden steeds leuker!
Solo, op stok of op een plankje zijn ze een erg leuk presentje voor elke gelegenheid. Kom even langs op ons kantoor of bel/mail als je interesse hebt. 

Van de solo vogeltjes hebben we voldoende voorraad om ze aan veel mensen tegelijk cadeau te doen.

Ze kosten 3,50 euro per stuk of 5 euro voor de 'bewerkte' vogeltjes (excl eventuele verzendkosten) en je steunt er onze projecten in Matagalpa mee.

Lees hier de de online versies van de ¡Cómo No! het informatieblad over de Stedenband Tilburg-Matagalpa.

Informatieblad ¡Cómo No!

Lees hier de nieuwsbrieven van de stedenband. Meld je aan om de nieuwsbrief digitaal te ontvangen.

Nieuwsbrief

Het werk van de stedenband is mogelijk door steun van velen. Wil je weten hoe jij kunt helpen?

Steun ons

Aanmelden nieuwsbrief Stedenband Tilburg-Matagalpa

Wil je de nieuwsbrief van de Stedenband Tilburg-Matagalpa in jouw mailbox ontvangen? Geef je naam en mailadres dan door.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Bedankt voor het aanmelden!

Op deze pagina zie je het actuele nieuws en de agenda van activiteiten.
aanmelden nieuwsbrief Stedenband Tilburg-MatagalpaBlijf op de hoogte door je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Archief van berichten