Agenda

28 augustus - Boekenmarkt

boekenmarkt2Natuurlijk zijn we weer present op de bekende Tilburgse boekenmarkt Boeken rond het Paleis. Met een keur van goede kwaliteit tweedehands boeken: o.a. romans, spannende boeken en kinderboeken.

Drie boeken kosten 5 euro. De opbrengst is voor onze projecten in Matagalpa.

Ism Stichting Boek winst. Nadere info over onze locatie volgt.

25 september T4GG-Boulevard bij TTM

global goalsSamen met andere mondiale en maatschappelijke organisaties staan wij op de Tilburg4GlobalGoals-Boulevard achter de finish van de Tilburg Ten Miles in de Spoorzone.

Bij elk doel kun je iets beleven. Nadere info volgt.
Ism LBSNN en gemeente Tilburg.

22-31 juli Vogeltjesrace op de Kermis

vogeltjesrace3Jaaaa, we mogen weer... de vogeltjesrace kan weer van stal worden gehaald om het kermispubliek te vermaken en hen en passant te informeren over de Global Goals en onze projecten.

Na de succesvolle editie van 2019 (bij LunaLunaLuna in de Spoorzone) zijn we benieuwd hoeveel mensen we dit jaar mogen ontvangen.

Ism LBSNN en andere organisaties. Nadere info volgt.

Online boekwinkel

LOGO BVTLPMOp boekwinkeltjes.nl hebben wij - ism 'Boek winst' - onze eigen online boekwinkel.
De opbrengst is bestemd voor onze projecten in Matagalpa.
Bij kopers in Tilburg e.o. worden de bestellingen voor 1 euro aan huis bezorgd.

Klik hier en kijk of er iets voor je bij zit.

Cadeau-idee

vogeltjesOnze Nica-vogeltjes worden steeds leuker!
De vogeltjes zijn gemaakt van balsahout, fair geproduceerd in Nicaragua en met kindvriendelijke verf beschilderd.

Solo, op een kronkeltakje of op een plankje zijn ze een erg leuk presentje voor elke gelegenheid. Je kunt ze ook in de kerstboom hangen! Mail ons als je interesse hebt: stedenband[at]tilburg-matagalpa.nl (type een @ ipv at) en geef je bestelling door.

Ze kosten 3,50 euro per stuk of 5 euro voor de 'bewerkte' vogeltjes (excl eventuele verzendkosten). Met de opbrengst steunen we onze projecten in Matagalpa.

Van de solo vogeltjes hebben we voldoende voorraad om ze aan veel mensen tegelijk cadeau te doen.

 

Actueel nieuws

Lintje voor Kiek

Kiek klein27 april 2022 - Kiek Boelaars, oprichter en eigenaar van sportschool voor vrouwen Kwidam, ontving gisteren een koninklijke onderscheiding.

Met haar sportschool was zij jarenlang partner van onze vrouwengroep en via mede door haar georganiseerde activiteiten kwamen veel fondsen binnen voor het microkredietproject. In 2014 nam Kiek deel aan onze jubileumreis om de vrouwen die met de microkredieten werken te bezoeken.

Gefeliciteerd, Kiek!

 

Interview met muurschilder Manuel

Drunense Duinen 1April 2022 - Als er Nicaraguaanse muurschilders naar Tilburg komen, zorgt de Stedenband voor een gastgezin. Herman Fitters heeft zijn huis en dat van zijn gezin regelmatig opengesteld voor gasten uit Matagalpa. En dat is natuurlijk een uitgelezen kans om zo'n logé het hemd van het lijf te vragen.

Om bij het begin te beginnen: Waar kom je vandaan, wie is je vader, wie is je moeder?
Ik ben geboren op 11 september 1978 in een dorpje in Nicaragua dat hoort bij de stad Léon. Maar het dorpje ligt dichter bij Estelí, de stad waar ik nu woon. Ik heb vijf zussen en zeven broers, waarvan er twee overleden zijn. Ikzelf ben het negende kind. Met een aantal woon ik nog altijd bij mijn moeder in huis. Ik zou graag in een eigen huis wonen, maar dat is onbetaalbaar in Estelí. Ik ben er wel voor aan het sparen.
Mijn vader ken ik amper, ik spreek hem nooit. Als ik hem tegenkom in de stad doe ik alsof ik hem niet zie. Een groot gezin vind ik niet fijn, maar het was vroeger normaal. Kinderen zijn een geschenk van God, zei men dan. Tegenwoordig is twee of drie kinderen het meest gebruikelijk in Nicaragua. Mijn voormalige vriendin wilde graag kinderen, maar ik niet. Daarom is het uitgegaan.

Lees meer...

Wethouder onthult mural bij WijWest

Manuel en weth15 april 2022 - Tilburg is drie murales rijker geworden. De kleurrijke kunstwerken zijn heel verschillend qua ontwerp en locatie, maar hebben allemaal een Nicaraguaans tintje. Schilder Manuel Alaniz Gámez woont in Estelí, maar schildert overal waar ze hem uitnodigen. Samen met kinderen, wijkbewoners, studenten en leerlingen.

Wethouder Marcelle Hendrickx (onderwijs, kunst & cultuur én wijkwethouder van West) kwam naar WijWest om de mural daar te onthullen. Vrijwilligers, kinderen, ouders en docenten van de Jeanne d'Arc school waren aanwezig in de prachtig aangelegde tuin waar het 12 meter lange schilderij is opgehangen.

Bij MBO-opleiding Yuverta

Lees meer...

Marketing-team voor Café Matagalpa

IMG 3327April 2022 - Café Matagalpa: eerlijke koffie voor een betere toekomst. Want door het drinken van Café Matagalpa zorg je er niet alleen voor dat de boeren een eerlijke prijs krijgen, je steunt ook de Stedenband Tilburg-Matagalpa. En dat mag heel Tilburg weten! Daarom zijn wij druk bezig om deze koffie bekender te maken; samen vormen we het marketing-team van Café Matagalpa.
Sinds februari zijn we bezig met het schrijven van een marketingplan, waar we onder andere de doelgroep opnieuw bepaald hebben: jongvolwassenen van 25 tot 45 jaar. Nu we weten wat de doelgroep is, zijn we aan het achterhalen waar zij van houden, wat ze lezen, waar ze naar kijken, wat ze belangrijk vinden en wat ze doen op social media zoals Facebook, Instagram en Twitter. Zodra we dit hebben kunnen achterhalen, Lees meer...

Hij gaf mensen een stem

Chris Oomes Docu met Piet den Blanken DNS BNWrr defFotojournalist Piet den Blanken overleden

6 april 2022 - Op vrijdag 25 maart jl. organiseerden wij een filmavond waarop de documentaire “Feitelijk maar niet objectief” over het leven en werk van de fotojournalist Piet den Blanken werd vertoond. Het lag in de bedoeling dat Piet zelf aanwezig zou zijn om na de documentaire vragen vanuit de zaal te beantwoorden. Helaas was Piet niet aanwezig omdat hij in Guatemala in het ziekenhuis lag. Medio november van het vorig jaar was Piet opnieuw naar Centraal Amerika vertrokken om oude bekenden op te zoeken en hen foto’s die hij bij eerdere bezoeken had genomen te laten zien.

De documentaire en het commentaar hierop van fotograaf Chris Oomes en vriend Lou Keune gaven een mooi beeld van de motieven van Piet voor zijn keuzes die hij als fotograaf maakte. Hij koos niet voor de makkelijkste weg, nam zelf risico’s, gaf mensen in heel moeilijke situaties een stem door hen te fotograferen. Piet was net als velen van ons geïnspireerd door de Sandinistische revolutie. Die wilde hij

Lees meer...

Lees hier de de online versies van de ¡Cómo No! het informatieblad over de Stedenband Tilburg-Matagalpa.

Informatieblad ¡Cómo No!

Lees hier de nieuwsbrieven van de stedenband. Meld je aan om de nieuwsbrief digitaal te ontvangen.

Nieuwsbrief

Het werk van de stedenband is mogelijk door steun van velen. Wil je weten hoe jij kunt helpen?

Steun ons

Aanmelden nieuwsbrief Stedenband Tilburg-Matagalpa

Wil je de nieuwsbrief van de Stedenband Tilburg-Matagalpa in jouw mailbox ontvangen? Geef je naam en mailadres dan door.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Bedankt voor het aanmelden!

U machtigt Stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa om het te betalen bedrag te incasseren van uw bankrekening via een automatische incasso. Het bedrag wordt rond de eerste van de maand afgeschreven.
Het abonnement gaat in ná de eerste incasso.

De koffie wordt in de eerste week van de maand geleverd, als de incasso is gelukt.
Wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak voor de bezorging of het afhalen van de koffie.

In de regio Tilburg bezorgen wij gratis aan huis of u kunt de koffie op de afgesproken plaats afhalen.
De opzegtermijn van het abonnement is één maand. Dus als u het abonnement bijvoorbeeld per 1 mei wilt stoppen, moet u het vóór 1 april opzeggen.

 

 

Is Café Matagalpa fairtrade?
Ja, de koffie wordt geleverd door een coöperatie die fairtrade gecertificeerd is (FLO).

Waarom staat er geen fairtrade keurmerk op de verpakking?
Om een fairtrade keurmerk te mogen gebruiken, moet de hele organisatie en bedrijfsvoering van de Stedenband fairtrade zijn en je moet er ook voor betalen. Op dit moment is dat voor ons niet haalbaar.

Is Café Matagalpa biologisch?
Ja, de koffie wordt geleverd door een coöperatie die ecologisch gecertificeerd is.

Waarom staat er geen biologisch keurmerk op de verpakking?
Om een biologisch keurmerk te mogen gebruiken, moet de hele organisatie en bedrijfsvoering van de Stedenband biologisch zijn en je moet er ook voor betalen. Op dit moment is dat voor ons niet haalbaar.

Waar koop ik Café Matagalpa?
Voorlopig verkopen we de koffie alleen via de webshop. Een volgende stap kan zijn dat er ook fysieke verkooppunten komen of dat de koffie bij bepaalde winkels in Tilburg te koop is.

Hoe komt de koffie bij mij thuis?
In de regio Tilburg bezorgen wij gratis aan huis (op de fiets) of kun je Café Matagalpa afhalen op een afgesproken plaats. We kunnen de koffie ook per post verzenden, dan komen er echter wel portokosten bij (tarief voor pakket).

Hoe werkt een abonnement?
Een abonnement is makkelijk en goedkoper dan losse koffie! Je ontvangt elke maand de door jou gewenste soort en hoeveelheid Café Matagalpa (vers gebrand) en betaalt via een automatische incasso. In de webshop vind je het formulier voor het afsluiten van een abonnement.

Wat voor soort koffie is Café Matagalpa?
De koffie is 100% arabica. Arabica is de beste koffiesoort en groeit in de bergen van Matagalpa met name ‘in de schaduw’, dat wil zeggen dat de verbouw van de koffie onderdeel is van het ecosysteem.

Wie produceren Café Matagalpa?
Onze koffie komt van kleine koffieboeren, lid van coöperaties in de regio Matagalpa, Nicaragua. Een aantal van deze boeren kennen wij en bezoeken wij tijdens werkbezoeken. Tevens ondersteunen wij de coöperaties met kredieten (eenmalig) en geld voor scholing en trainingen. De coöperaties hebben speciale ledenprogramma’s gericht op gender, jongeren, onderwijs, toerisme en milieu/klimaat.

Hoe komt de koffie in Tilburg?
Wij hebben de koffie besteld bij GEPA, die deze heeft ingekocht bij de coöperatie Cecocafen. GEPA is dé fairtrade organisatie van Duitsland, vergelijkbaar met Fairtrade Original in Nederland.

Waar wordt Café Matagalpa gebrand?
De koffie wordt gebrand, een deel wordt gemalen, en verpakt door Beans Coffee. Beans Coffee is op weg naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering en zorgt dat de jute koffiezakken worden hergebruikt.

Is de verpakking duurzaam?
Een deel van de zakken wel, een deel nog niet. Op dit moment zijn de 250 grams zakken al duurzaam (aluminiumvrij). Lever deze verpakking in bij het plastic afval (PMD). De andere verpakkingen worden zsm aluminiumvrij. Deze zakken moeten nu nog bij het restafval.
Natuurlijk kan het altijd beter. We willen daarom kijken of we later ook met refills kunnen gaan werken, bijvoorbeeld door hervulbare blikken te gaan gebruiken. Heb je een ander/beter idee? Laat het ons weten!

Hebben jullie ook cups of pads?
Nee, dit is voor ons (nog) niet haalbaar.

Verkopen jullie ook decaf koffie?
Nee, dit is voor ons (nog) niet haalbaar.

Kan ik ook kiezen voor een andere roast?
Nee, dit is voor ons (nog) niet haalbaar.

Hoe lang is Café Matagalpa houdbaar?
Zie de datum op de verpakking. Als de datum verstreken is, bederft de koffie niet, maar smaakt deze voor de fijnproever minder goed. Bonen houden het aroma langer vast.

Hoe bewaar ik de koffie het beste?
Het beste is om de koffie in de originele verpakking te laten en in een luchtdichte pot of blik te doen (koel, donker en droog). Bonen (waarvan je steeds een deel maalt) houden het aroma langer vast.

Hoe is de prijs van Café Matagalpa bepaald?
De prijs is bepaald op basis van de drie belangrijkste kenmerken van de koffie: arabica, fairtrade en biologisch. Daarnaast is er een marktonderzoek onder potentiële klanten gedaan en is gekeken wat andere aanbieders voor vergelijkbare koffie vragen. Door Café Matagalpa te kopen steun je het werk van de Stedenband én de koffieboeren.

Wat krijgen de koffieboeren betaald?
De koffieboeren hebben van inkoper GEPA de prijs gekregen die geldt voor fairtrade en biologische arabica koffie. Deze ligt hoger dan de prijs voor ‘reguliere’ koffie en zorgt voor een hoger inkomen voor de koffieboeren en hun gezinnen.

Wat doen jullie met de winst?
Café Matagalpa is een sociale onderneming van de Stedenband Tilburg-Matagalpa. Dit betekent dat de winst terugvloeit naar de stichting. In dit eerste pilot jaar is besloten om 75% van de winst te bestemmen voor het werk van de Stedenband Tilburg-Matagalpa en 25% voor projecten tbv kleine koffieboeren in Matagalpa. Later bekijken we of we deze verdeling gaan herzien.

Wat is de Stedenband?
De Stedenband is een stichting die projecten voor kansarme groepen mensen ondersteunt in Matagalpa (Nicaragua) en hierover voorlichting geeft in Tilburg. Ook vinden (culturele en kennis-) uitwisselingen plaats. Zie voor meer info www.tilburg-matagalpa.nl of volg ons op twitter, facebook of instagram.
Ongeveer 50 vrijwilligers zijn actief voor de Stedenband. Zij worden ondersteund door een part-time coördinator. De gemeente Tilburg verleent subsidie aan de Stedenband.

Onze koffie komt van de Matagalpese coöperatie Cecocafen. Deze coöperatie exporteert biologische fairtrade koffie van hoge kwaliteit, geproduceerd door kleine koffieboeren (m/v) die werken onder eerlijke en duurzame omstandigheden.
Meer dan 2500 boeren/families zijn lid. Zij horen bij 12 kleinere coöperaties uit de gemeenschappen in de bergen, gelegen op een hoogte van 900-1500 meter, waar sprake is van een vochtig tropisch klimaat. Dit ecosysteem is van groot belang voor de regio Matagalpa.

Nicaragua staat bekend om de goede kwaliteit arabica koffie. De soorten die het meest worden verbouwd zijn de Bourbon, de Typica en de Caturra. De Yellow Bourbon heeft vele prijzen gewonnen en heeft de perfecte balans tussen zoet en friszuur. De smaak van de Typica is elegant, met tonen van bloemen en fruit. En de Caturra blinkt uit in rijke en intense smaken zoals bes, caramel, vanille en chocolade. Deze koffie komt het meest voor in de regio Matagalpa.

Het kwaliteitsprofiel van Café Matagalpa is: friszuur, met de smaken chocolade, gedroogd fruit, honing en caramel.

Cecocafen ondersteunt de boeren bij de verbetering van het productie- en verwerkingsproces en de lokale ontwikkeling van de gemeenschap, met speciale aandacht voor vrouwen en jongeren en andere activiteiten, waaronder ecotoerisme.

De Stedenband Tilburg-Matagalpa ondersteunt kleine koffieboeren via het koffieproject.

Bekijk de video over koffie uit Matagalpa.

 

 

 

Archief van berichten