Nieuws

IMG 4791November 2022 - Het staat niet op de radar van de pers, maar meer dan tweehonderdvijftigduizend Nicaraguanen kunnen momenteel niet in hun eigen land wonen. Onder hen de bekende muzikanten Jandir Rodríguez (1993) en Luis Enrique Mejía Godoy (1945).

Zij vertegenwoordigen twee generaties van geëngageerde muzikanten. In november gaven zij een duo-concert in Utrecht. Tilburg was presente

De jonge, talentvolle Jandir is bekend geraakt door liederen die hij schreef en zong toen mensen vier jaar geleden de straat op gingen. Oude meester Luis Enrique werd in de jaren '70 bekend door de liederen die hij samen met zijn broer in de aanloop naar de revolutie ten gehore bracht. In de jaren '80 groeide zijn faam wereldwijd.

02H 27752073 1027001220770929 6932507245507113630 n 2Twee in Tilburg veel gestelde vragen de afgelopen tijd - is het niet expliciet, dan toch impliciet. De redactie van ¿Qué Pasa? legde ze voor aan de coördinator van de stichting.
 
Waarom zou je tegenwoordig nog vrijwilligerswerk doen voor Nicaragua? Het land heeft immers de diplomatieke banden met Nederland verbroken.
De situatie in Nicaragua is momenteel niet gemakkelijk, maar dat is geen reden om niets te doen. In Matagalpa wonen onze vrienden; de partners met wie we samenwerken en die zich inzetten om het leven van kansarme groepen mensen te verbeteren. Dat is hun én onze motivatie voor het werk dat we doen. Met beter onderwijs gaan we kinderarbeid en schooluitval tegen. We zorgen ervoor dat vrouwen een kleine onderneming kunnen opzetten en daarmee inkomsten voor hun gezin genereren. En we dragen eraan bij dat koffieboeren hun koffie ook in de toekomst kunnen blijven verbouwen in het ecosysteem waarin ze leven.
Overigens hebben we klussen voor vrijwilligers met verschillende talenten. We kunnen schrijvers gebruiken, ondernemers, communicatiespecialisten en organizers. Lijkt het je leuk om iets te doen? Neem dan contact met ons op!

LaPrensaLuis enriqueOktober 2022 - De Nicaraguaanse zanger Luis Enrique Mejía Godoy treedt in november van dit jaar op in Utrecht en in Amsterdam.

Zanger, muzikant en componist Luis Enrique Mejía Godoy is geboren in 1945. Voor de tweede maal woont Luis Mejía nu in Costa Rica. In 1967 was dat om medicijnen te gaan studeren aan de universiteit van Costa Rica, tijdens het regime van Somoza in Nicaragua. In 1969 stopt hij met zijn studie om zich geheel aan de muziek te wijden. Hij verloor nooit de band met Nicaragua, hij reisde heen en weer om zijn familie te zien. Terwijl hij in Costa Rica de volksmuziek omarmde, maakte ook zijn broer Carlos in Nicaragua sociaal geëngageerde muziek. Hij toert internationaal zowel als solist als met zijn broer en de groep Los de Palacagüina.

Nadat de sandinisten in 1979 de strijd met Somoza hebben gewonnen, keert Luis Enrique terug naar Nicaragua waar hij lid wordt van het ministerie van cultuur met Ernesto Cardenal als minister. Op 24 april 1983 treden de broers Mejía Godoy op tijdens het Concert voor de Vrede in Centraal-Amerika in Managua, met de bekende liederen Yo soy de un pueblo sencillo (Ik kom van een eenvoudig volk) van Luis Enrique en Nicaragua Nicaragüita van Carlos.

Ons jaarverslag 2021 is verschenen en staat online op deze website. Als je hier klikt, kun je het openen en lezen. De jaarrekening 2021 is hier.

Kiek klein27 april 2022 - Kiek Boelaars, oprichter en eigenaar van sportschool voor vrouwen Kwidam, ontving gisteren een koninklijke onderscheiding.

Met haar sportschool was zij jarenlang partner van onze vrouwengroep en via mede door haar georganiseerde activiteiten kwamen veel fondsen binnen voor het microkredietproject. In 2014 nam Kiek deel aan onze jubileumreis om de vrouwen die met de microkredieten werken te bezoeken.

Gefeliciteerd, Kiek!

 

Drunense Duinen 1April 2022 - Als er Nicaraguaanse muurschilders naar Tilburg komen, zorgt de Stedenband voor een gastgezin. Herman Fitters heeft zijn huis en dat van zijn gezin regelmatig opengesteld voor gasten uit Matagalpa. En dat is natuurlijk een uitgelezen kans om zo'n logé het hemd van het lijf te vragen.

Om bij het begin te beginnen: Waar kom je vandaan, wie is je vader, wie is je moeder?
Ik ben geboren op 11 september 1978 in een dorpje in Nicaragua dat hoort bij de stad Léon. Maar het dorpje ligt dichter bij Estelí, de stad waar ik nu woon. Ik heb vijf zussen en zeven broers, waarvan er twee overleden zijn. Ikzelf ben het negende kind. Met een aantal woon ik nog altijd bij mijn moeder in huis. Ik zou graag in een eigen huis wonen, maar dat is onbetaalbaar in Estelí. Ik ben er wel voor aan het sparen.
Mijn vader ken ik amper, ik spreek hem nooit. Als ik hem tegenkom in de stad doe ik alsof ik hem niet zie. Een groot gezin vind ik niet fijn, maar het was vroeger normaal. Kinderen zijn een geschenk van God, zei men dan. Tegenwoordig is twee of drie kinderen het meest gebruikelijk in Nicaragua. Mijn voormalige vriendin wilde graag kinderen, maar ik niet. Daarom is het uitgegaan.