Alle kinderen naar school
Stop kinderarbeid
Microkrediet voor vrouwen
Duurzame koffie, eerlijke prijs
Jongeren leren een vak
Eerlijke handel
Een zeker inkomen voor gezinnen
Moeder- en kindzorg

Roep om vrede en gerechtigheid

30 april 2018 - Sinds de vreedzame demonstratie van een week geleden wacht de bevolking op de start van de nationale dialoog. Tegelijkertijd neemt de roep om het aftreden van president Ortega toe. Allereerst eisen de studenten en de families van de slachtoffers een onderzoek naar de gang van zaken rond de protesten van 19-22 april. Er zijn 63 doden gemeld en meer dan 200 gewonden, maar er zitten nog mensen vast en er worden nog mensen vermist.La Prensa 750x500

Verschillende instanties in Nicaragua spreken zich uit voor gerechtigheid en ondersteunen hiermee de wens van de demonstranten. De dialoog als zodanig wordt als voorwaarde gezien voor de weg naar echte democratie en duurzame vrede.

De verkoop van de nationale Nicaraguaanse vlag is spectaculair gestegen. Zag je de afgelopen jaren meer het rood-zwart van de Sandinisten (en het knalroze van de regering), nu ziet alles blauw-wit in de straten van het land.

Vijf bisschoppen en kardinaals, waaronder die van Matagalpa, hebben zitting genomen in de bemiddelingscommissie van de katholiek kerk. De bisschop van Granada stelde tijdens een van de 'pelgrimsmarsen' van afgelopen zaterdag dat de dialoog echt moet zijn en dat bedrog niet zal worden geaccepteerd. De kerk stelt vier voorwaarden voor een vruchtbaar resultaat: de waarheid, gerechtigheid, liefde en vrijheid. Tevens nemen vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke sectoren deel aan de dialoog, die als doel heeft de crisis die is ontstaan na de gewelddadige protesten te boven te komen. Een startdatum voor de gesprekken is nog niet genoemd, maar de kerk wil binnen een maand resultaten zien.

Hoewel Daniel Ortega veel heeft betekend voor de grotendeels arme bevolking en de economische ontwikkeling van het land op gang heeft gebracht, lijkt hij nu toch zijn hand te hebben overspeeld. De toenemende controles van de afgelopen jaren, de propaganda van de regering en het monddood maken van de oppositie en de jonge generatie worden niet meer gepikt. Ortega, die zei (na de revolutie en de burgeroorlog van de jaren '80) dat nooit meer geweld zou worden gebruikt tegen de bevolking, krijgt deze woorden nu recht in zijn eigen gezicht geworpen.

bronnen: kranten la Prensa en el Nuevo Diario

Contact | Steun ons | Colofon

Copyright © 2015 Stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa - bankrekening NL53 RABO 0170 2385 63 - telefoon 013-5368706