Alle kinderen naar school
Stop kinderarbeid
Microkrediet voor vrouwen
Duurzame koffie, eerlijke prijs
Jongeren leren een vak
Eerlijke handel
Een zeker inkomen voor gezinnen
Moeder- en kindzorg

Wat gaat Ortega doen?

4 mei 2018 - De regering van Nicaragua houdt het spannend; voor de dialoog is nog steeds geen datum bekend. Bovendien worden ambtenaren opgetrommeld om hun steun te betuigen in pro-regering demonstraties op rotondes in de hoofdstad, met vrolijke dansmuziek en politiebescherming en al. En dat terwijl wel duidelijk is dat een ruime meerderheid van de bevolking genoeg heeft van de aanpak en stijl van president Ortega en zijn vrouw en vice-president Murillo.

In Matagalpa moeten ambtenaren ook demonstreren. Tegelijkertijd wordt er voor het gemeentehuis gebeden voor de vrede. Dit is een initiatief van evangelische kerkleiders. Het is relatief rustig in de stad.

 

Ortega heeft nog geen toezeggingen gedaan om het gebruikte geweld te onderzoeken, omdat dat wel eens het einde zou kunnen inluiden van zijn tijdperk, aldus historicus Nicolás López Maltez, “en dat hij desondanks een minuut stilte vraagt voor de slachtoffers is heel cynisch; deze jongeren waren ongewapend. Voor de Sandinisten is het behouden van de macht het allerhoogste doel en dat mag blijkbaar wat kosten. Maar dit kan eigenlijk niet goed aflopen voor hen.” 

De regering heeft nog niet ingestemd met een bezoek van de Interamerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (CIDH). Die moet wachten op ‘de nodige interne processen’. Wel wordt vooruitgang geboekt met de samenstelling van de parlementaire Waarheidscommissie, maar daarvoor lijkt de sandinistische partij de namen aan te dragen.

Ondertussen pleiten de bisschoppen, aangesteld als bemiddelaars, voor een nationale dialoog waar de stand van de democratie en het politieke systeem nadrukkelijk op de agenda staan. Ze roepen de studenten op de protesten te staken en zich voor te bereiden op de gesprekken. Maar Ortega lijkt alleen te willen praten over sociale en economische gerechtigheid en over de veiligheid van de Nicaraguanen.

Socioloog Manuel Ortega Hegg is het helemaal met de bisschoppen eens: “Natuurlijk moeten we het hebben over de wortels van het systeem en niet alleen de takken ondersteunen met kleine veranderingen. Dat heeft geen zin. Ortega wil maar niet beseffen dat dit zijn laatste kans is, zijn tijd is eigenlijk al voorbij. Een vreedzame oplossing komt met tijdrekken niet dichterbij.” Ondernemers en bedrijven, verenigd in diverse gremia, hebben ook een delegatie benoemd voor de dialoog en steunen het pleidooi van de bisschoppen.

Het gerenommeerde Nicaraguaanse instituut voor duurzame ontwikkeling Centro Humboldt heeft een helder en gedegen document gepubliceerd over de crisis. Als oorzaken voor de onvrede in het land noemen zij diverse activiteiten en besluiten van de regering Ortega: het wijzigen van diverse kieswetten en het monddood maken van de oppositie, het clientilisme (als je op me stemt krijg je een nieuw dak voor je huis), het gebruiken van donaties uit Venezuela voor het opzetten van familiebedrijven, het vernietigen van het milieu door mijnbouw, ontbossing en de toekomstige aanleg van het Kanaal, de stilgehouden natuurbrand in de eerste helft van april, de bezuinigingen op de pensioenen en tot slot de reactie op deze protesten. Het volledige rapport, inclusief veel foto’s van de afgelopen weken is te vinden op de website van Centro Humboldt https://humboldt.org.ni/publicaciones/

Bronnen: kranten la Prensa, el Nuevo Diario, Confidencial en Centro Humboldt

Contact | Steun ons | Colofon

Copyright © 2015 Stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa - bankrekening NL53 RABO 0170 2385 63 - telefoon 013-5368706