Alle kinderen naar school
Stop kinderarbeid
Microkrediet voor vrouwen
Duurzame koffie, eerlijke prijs
Jongeren leren een vak
Eerlijke handel
Een zeker inkomen voor gezinnen
Moeder- en kindzorg

Mensenrechtencommissie welkom in Nicaragua

14 mei 2018 - De regering van Nicaragua is gisteren akkoord gegaan met de belangrijkste voorwaarde voor het starten van de dialoog: het toelaten van de Interamerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (CIDH) om onderzoek te doen naar de gewelddadig verlopen protesten van 19 en 20 april jl.

Vandaag zou Ortega ook akkoord moeten gaan met de overige drie voorwaarden: het in bedwang houden van de politie en andere (paramilitaire) groeperingen en knokploegen; geen geweld gebruiken tegen vreedzaam protesterende burgers en een duidelijk signaal van de wil om de dialoog aan te gaan.

 

In Masaya ging het dit weekend helaas nog goed mis en vielen opnieuw doden en gewonden. Dit brengt het aantal doden op ruim 60 en het aantal gewonden op meer dan 300. De roep om het vertrek van Ortega klinkt inmiddels vaker en luider. Toch vinden vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld nog steeds dat de dialoog de enige uitweg uit de crisis is.

"Het lijkt of de bevolking op de proef wordt gesteld, maar de mensen laten zich niet het zwijgen opleggen en zijn bereid de straat op te gaan om te demonstreren tegen onrecht", aldus de rector van een universiteit in Managua. Hij betwijfelt of de dialoog er ook echt gaat komen. Een voormalig generaal van het leger is dat met hem eens. Opvallend is dat het leger ook heeft opgeroepen tot geweldloosheid.

Contact | Steun ons | Colofon

Copyright © 2015 Stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa - bankrekening NL53 RABO 0170 2385 63 - telefoon 013-5368706