Alle kinderen naar school
Stop kinderarbeid
Microkrediet voor vrouwen
Duurzame koffie, eerlijke prijs
Jongeren leren een vak
Eerlijke handel
Een zeker inkomen voor gezinnen
Moeder- en kindzorg

Krediet voor koffieboeren

Koffieteelt in Nicaragua

In Nicaragua wordt veel koffie verbouwd. Tijdens de oogst werken er ongeveer 200.000 mensen in deze sector. Matagalpa is de belangrijkste koffieregio van Nicaragua. Duizenden kleine koffieboeren in deze regio hebben zich verenigd in coöperaties en deze zijn weer aangesloten bij CECOCAFEN.

cecocafen-logo

CECOCAFEN

Opgericht in april 1997
Regio: Matagalpa, Jinotega en omliggende omgeving
Twaalf aangesloten coöperaties, samen 2600 koffieboeren, waarvan 700 vrouwen.
Koffie: SHB Arabica, Bourbon and Caturra.

 

CECOCAFEN adviseert, ondersteunt en traint boeren om de teelt en de verwerking van de koffie te verbeteren. Daarbij is de kwaliteit van de oogst net zo belangrijk als de kwantitiet. Met kwalitatief goede koffie en ook met de teelt van biologische koffie kan Nicaragua zich namelijk onderscheiden van andere landen en producenten. Het resultaat dat CECOCAFEN reeds geboekt heeft, is terug te zien in de certificeringen voor fair trade. De koffie uit Nicaragua is op de Nederlandse markt o.a. terug te vinden in de koffie met het Max Havelaar keurmerk.fairtrade

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kredietfonds

Koffieboeren kunnen bij CECOCAFEN een lening krijgen voor het onderhoud van hun plantage. Beter onderhoud resulteert namelijk in een gezonde plantage en in een hogere opbrengst. Omdat de boeren de lening in de loop van de tijd terugbetalen, blijft het geld beschikbaar voor andere leden. Daardoor kan dus een grote groep boeren een betere toekomst tegemoet zien.

De foto's zijn van Sandra de la Combé.
koffieboeren 22

koffieboeren 37

 

Contact | Steun ons | Colofon

Copyright © 2015 Stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa - bankrekening NL53 RABO 0170 2385 63 - telefoon 013-5368706