Alle kinderen naar school
Stop kinderarbeid
Microkrediet voor vrouwen
Duurzame koffie, eerlijke prijs
Jongeren leren een vak
Eerlijke handel
Een zeker inkomen voor gezinnen
Moeder- en kindzorg

Koffieboeren profiteren van steun

boer Richard bij zijn kwekerij26 mei 2015 - Uit een rapport dat de Stedenband deze maand ontving, blijkt dat de leden van de koffiecoöperatie Cecocafen hun situatie en hun bedrijf hebben kunnen verbeteren dankzij het kredietprogramma dat met Tilburgs geld, via het LBSNN en opgeplust door Nicaraguaanse kredietverstrekkers, is opgetuigd. In totaal gaat het om een fonds van ruim 200.000 dollar.

Het kredietprogramma loopt sinds 2011 en ondersteunt 40 boeren van 10 verschillende coöperaties die onder Cecocafen vallen. De leningen, die variëren van 100 tot 800 euro pp, worden verstrekt vóór de oogsttijd en kennen verschillende looptijden. De boer kan zijn/haar lening binnen het jaar terugbetalen of het bijna twee jaar uit laten staan. Richard Arauz is een van de begunstigden: "Dankzij het krediet, verleend door Cecocafen, zijn mijn inkomsten gestegen. Ik ben er dit jaar in geslaagd een plantage van 6 hectare te bewerken en 27.000 kilo koffie te produceren."

Het krediet is gebruikt voor het onderhoud van de plantages, het bouwen van wateropvangtanks en de aanschaf van nieuwe ontpulpingsmachines (waardoor de bonen met een betere kwaliteit uit de machine komen). Cecocafen levert deskundig personeel om de boeren te adviseren en te ondersteunen. De algemene resultaten zijn: de plantages verkeren in een betere conditie, de gezinnen hebben meer te besteden en de boeren kunnen blijven investeren.boer Santiago met zijn nieuwe machine

Een andere begunstigde, Santiago Sánchez, blikt alweer verder vooruit: "Met eigen middelen heb ik een kwekerij opgezet met 7.000 koffieplanten en 500 cacao-planten. Het gaat om plantjes die ik moet uitzetten om de planten te vervangen die ik heb gesnoeid en om te garanderen dat de productie stabiel blijft of tenminste niet veel lager uitkomt van het ene jaar op het andere. Het zou een goede zaak zijn als ze ons opnieuw krediet gaven om deze nieuwe plantages aan te leggen, met het oog op een grotere productie en grotere winst in de toekomst."

Contact | Steun ons | Colofon

Copyright © 2015 Stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa - bankrekening NL53 RABO 0170 2385 63 - telefoon 013-5368706