Is Café Matagalpa fairtrade?
Ja, de koffie wordt geleverd door een coöperatie die fairtrade gecertificeerd is (FLO).

Waarom staat er geen fairtrade keurmerk op de verpakking?
Om een fairtrade keurmerk te mogen gebruiken, moet de hele organisatie en bedrijfsvoering van de Stedenband fairtrade zijn en je moet er ook voor betalen. Op dit moment is dat voor ons niet haalbaar.

Is Café Matagalpa biologisch?
Ja, de koffie wordt geleverd door een coöperatie die de koffie ecologisch verbouwd.

Waarom staat er geen biologisch keurmerk op de verpakking?
Om een biologisch keurmerk te mogen gebruiken, moet de hele organisatie en bedrijfsvoering van de Stedenband biologisch zijn en je moet er ook voor betalen. Op dit moment is dat voor ons niet haalbaar.

Waar koop ik Café Matagalpa?
Het makkelijkst voor ons is als je koffie koopt via de webshop. Je krijgt het dan gratis thuisbezorgd. Maar er zijn ook diverse verkooppunten in Tilburg: de Wereldwinkel en via Goei Eete. Meer verkooppunten komen eraan...

Hoe komt de koffie bij mij thuis?
In de regio Tilburg bezorgen wij gratis aan huis (op de fiets) of kun je Café Matagalpa afhalen op een afgesproken plaats. We kunnen de koffie ook per post verzenden, dan komen er echter wel portokosten bij (tarief voor pakket).

Hoe werkt een abonnement?
Een abonnement is makkelijk en goedkoper dan losse koffie! Je ontvangt elke maand de door jou gewenste soort en hoeveelheid Café Matagalpa (vers gebrand) en betaalt via een automatische incasso. In de webshop vind je het formulier voor het afsluiten van een abonnement.

Wat voor soort koffie is Café Matagalpa?
De koffie is 100% arabica. Arabica is de beste koffiesoort en groeit in de bergen van Matagalpa met name ‘in de schaduw’, dat wil zeggen dat de verbouw van de koffie onderdeel is van het ecosysteem.

Wie produceren Café Matagalpa?
Onze koffie komt van kleine koffieboeren, lid van coöperaties in de regio Matagalpa, Nicaragua. Een aantal van deze boeren kennen wij en bezoeken wij tijdens werkbezoeken.
Tevens ondersteunen wij de coöperaties met geld voor scholing, materialen en plantgoed. De coöperaties hebben speciale ledenprogramma’s gericht op gender, jongeren, onderwijs, toerisme en milieu/klimaat.

Hoe komt de koffie in Tilburg?
Wij hebben de koffie besteld bij Top of the Crop, die deze heeft ingekocht bij de coöperatie UCA San Ramón.

Waar wordt Café Matagalpa gebrand?
De koffie wordt gebrand, een deel wordt gemalen, en verpakt door Beans Coffee. Beans Coffee is op weg naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering, aluminiumvrije verpakkingen en zorgt dat de jute koffiezakken worden hergebruikt.

Is de verpakking duurzaam?
De zakken zijn van kunststof (aluminiumvrij). Je kunt deze verpakking inleveren bij het plastic afval (PMD).
Natuurlijk kan het altijd beter. We willen daarom kijken of we later ook met refills kunnen gaan werken, bijvoorbeeld door hervulbare blikken te gaan gebruiken. Heb je een ander/beter idee? Laat het ons weten!

Hebben jullie ook cups of pads?
Nee, dit is voor ons (nog) niet haalbaar.

Verkopen jullie ook decaf koffie?
Nee, dit is voor ons (nog) niet haalbaar.

Kan ik ook kiezen voor een andere roast?
We leveren nu alleen medium roast. Vanaf januari 2023 hopen wij ook dark roast te gaan leveren.

Hoe lang is Café Matagalpa houdbaar?
Zie de datum op de verpakking. Als de datum verstreken is, bederft de koffie niet, maar smaakt deze voor de fijnproever minder goed. Bonen houden het aroma langer vast.

Hoe bewaar ik de koffie het beste?
Het beste is om de koffie in de originele verpakking te laten en in een luchtdichte pot of blik te doen (koel, donker en droog). Bonen (waarvan je steeds een deel maalt) houden het aroma langer vast.

Hoe is de prijs van Café Matagalpa bepaald?
De prijs is bepaald op basis van de drie belangrijkste kenmerken van de koffie: arabica, fairtrade en biologisch. Daarnaast is er een marktonderzoek onder potentiële klanten gedaan en is gekeken wat andere aanbieders voor vergelijkbare koffie vragen. Door Café Matagalpa te kopen steun je het werk van de Stedenband én de koffieboeren.

Wat krijgen de koffieboeren betaald?
De koffieboeren hebben van de inkoper de prijs gekregen die geldt voor fairtrade koffie. Deze ligt 12% hoger dan de prijs voor ‘reguliere’ koffie en zorgt voor een hoger inkomen voor de koffieboeren en hun gezinnen.

Wat doen jullie met de winst?
Café Matagalpa is een sociale onderneming van de Stedenband Tilburg-Matagalpa. Dit betekent dat de winst terugvloeit naar de stichting. In dit eerste pilot jaar is besloten om 75% van de winst te bestemmen voor het werk van de Stedenband Tilburg-Matagalpa en 25% voor projecten tbv kleine koffieboeren in Matagalpa. Later bekijken we of we deze verdeling gaan herzien.

Wat is de Stedenband?
De Stedenband is een stichting die projecten voor kansarme groepen mensen ondersteunt in Matagalpa (Nicaragua) en hierover voorlichting geeft in Tilburg. Ook vinden (culturele en kennis-) uitwisselingen plaats. Zie voor meer info www.tilburg-matagalpa.nl of volg ons op twitter, facebook of instagram.
Ongeveer 50 vrijwilligers zijn actief voor de Stedenband. Zij worden ondersteund door een part-time coördinator. De gemeente Tilburg verleent subsidie aan de Stedenband.

Waar staan de Algemene voorwaarden?
Ga naar Algemene voorwaarden