Wij steunen koffiecoöperaties in Nicaragua om de teelt, de productie en de verwerking van de koffie te verbeteren en de gemeenschap te versterken.

Fotos Informe Gansos Salvajes 2018 015Koffiecoöperaties in Nicaragua adviseren, ondersteunen en trainen boeren om de teelt, de productie en de verwerking van de koffie te verbeteren. Daarbij is de kwaliteit van de oogst net zo belangrijk als de kwantiteit.

Met krediet kunnen kleine producenten hun plantage beter onderhouden en ook vernieuwen, waardoor de opbrengst op termijn hoger zal zijn en hun inkomen stijgt. Omdat zij de lening in de loop van de tijd terugbetalen, blijft het geld beschikbaar voor andere leden.

De Stedenband financiert projecten bij de coöperaties Cecocafen en UCA San Ramón.

Wilt u dit project steunen?
Doneer via de knop bovenin of maak uw donatie over op bankrekening: NL53 RABO 0170 2385 63 t.n.v. Stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa o.v.v. koffieboeren. Uw gift is aftrekbaar van het belastbaar inkomen.

 

koffieboerinkoffieboeren 23De koffieboeren die wij steunen worden bereikt via de coöperatie UCA San Ramón. Medewerkers verzorgen diverse trainingen om te zorgen dat boeren hun grond en hun koffiestruiken zo goed mogelijk beheren.

Veel trainingen hebben te maken met het milieu; kennis over de bodem, over waterbeheer, over het maken van compost en over ziekten en plagen en de bestrijding daarvan. Maar ook wordt veel geïnvesteerd in de gelijkheid van mannen en vrouwen en een betere positie van jongeren. Dit alles onder het kopje 'gender'. Het gaat hier om empowerment en dat is voor de UCA heel belangrijk voor een toekomstbestendige landbouw en koffieteelt.

Want de koffie zoals 'onze' boeren die telen is van cruciaal belang voor het hele ecosysteem van het gebied in de bergen ten oosten van Matagalpa. De koffie, het bos en de waterbronnen zijn een geheel. Daar moeten we zuinig op zijn, zeker in het licht van de klimaatverandering, die ook van invloed is op de koffieteelt.